“Kafić Smrti”

Koncept Death Cafe-a osmislio je 2004. švicarski antropolog Bernard Crettaz i od tada se ideja proširila kao svojevrstan pokret širom svijeta. Postoje Death cafe u Engleskoj, Cafe Mortel u Francuskoj ili pak Totentanz cafe, odnosno Mrtvački ples, u Njemačkoj, gdje se kroz razgovor nastoji umanjiti strah od smrti kako bi ljudi preuzeli kontrolu nad jednim od najvažnijih događaja s kojim se moramo susreti.

Fotografija prikazuje jedan od Kafića Smrti u Edinburghu, a preuzeta je sa službene web stranice The Guardian koja je objavljena u okviru članka pod nazivom What on earth is death cafe? Članak u cijelosti možete preuzeti ovdje.

Atmosferu Death Cafe-a u Tacomi možete pogledati ovdje.

Naš odnos prema smrti još je uvijek definiran medicinom. Smrt je još uvijek prvenstveno medicinski događaj dok je zanemaren aspekt po kojem je umiranje socijalni događaj i odlazak našeg člana iz društva ljudi. Još uvijek mislimo da je palijativna skrb kad nekoga smjestiš u ustanovu. Nastojimo da bolesni umiru tamo gdje najviše žele, a to je najčešće njihov dom. Za to je potrebno jako mnogo priprema, da laici koji brinu o njima budu dobro informirani i educirani kako se skrbi o takvom pacijentu, da znaju prepoznati znakove neizbježne nadolazeće smrti te se nositi s tim i umirućem djelotvorno pomagati do samog kraja.

Održali smo nulti Kafić Smrti u vijećnici Grada Rijeke gdje smo predstavili vodič za organiziranje Kafića pogledavši pri tome video-snimke inozemnih primjera, te zaokružili događaj dobrim raspoloženjem uz kolačiće i napitke.

Ovdje možete preuzeti vodič za one koji žele organizirati Kafić Smrti, odnosno razgovore o smrti, kao i za sve ostale zainteresirane: Vodič za organizaciju Kafića Smrti